Handgemaakte kaarsen, in vele kleuren beschikbaar.

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop

Koolzaadwas

  • Duurzame Kaarsen: Koolzaadwas als Milieuvriendelijk Alternatief
  • Het Proces van Koolzaadteelt tot Duurzame Kaarsen


In de meeste winkels tref je kaarsen aan die vervaardigd zijn uit paraffine, maar gelukkig ondergaat deze trend langzaam een positieve verandering. De kaarsen die ik aanbied, vinden hun oorsprong in koolzaadwas, verkregen uit de oliën van koolzaad. Dit veelvoorkomende gewas dient niet alleen voor oliewinning, maar fungeert ook als bodemverbeteraar en voedselbron voor bijen.

Waarom kiezen voor koolzaadwas boven paraffine? Er zijn talloze redenen, en de voordelen zijn legio. Naast paraffine worden ook kaarsen vervaardigd van soja, een betere optie dan paraffine. Echter, gezien het voornamelijk in Noord- en Zuid-Amerika wordt verbouwd, brengt het transport naar Europa een aanzienlijke milieubelasting met zich mee.

Koolzaad, herkenbaar aan zijn gele bloemetjes, groeit in Europa en zelfs in Nederland. Gezaaid in augustus/september, bloeit het in mei en kan het in juli worden geoogst nadat het is gerijpt. Tijdens de oogst wordt enkel het bovenste deel van de plant verwijderd voor de zaden; de onderste helft blijft staan en dient als veevoer na het drogen en persen in strobalen.

De geperste zaden leveren olie op met gezonde eigenschappen, waaronder vitamine E en A, antioxidanten en een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren, met het laagste percentage verzadigde vetzuren onder alle plantaardige oliën. Het restant van de olie, gebruikt voor machinale smering, dient als veevoer, waardoor niets verloren gaat.

De eerste persing levert de olie voor de productie van koolzaadwas, die in parelvorm kan worden geperst en vervolgens gebruikt wordt voor het ambachtelijk vervaardigen van kaarsen.

Cart

Your Cart is Empty

Back To Shop